U bent in het

SPIC & SPAN VLEKKEN ARCHIEF

Hier vindt u tips uit Grootmoederstijd. Voor vlekken die al behandeld zijn of nieuwe vlekken, kijk dan op SPIC EN SPAN VLEKKENGIDS
GGASBRANDERS:

Zwartgeblakerde aluminium gasbranders kunt u schoonmaken door ze af te schuren met het aloude Brillo (staalsponsjes met zeep). U kunt de ringen ook eerst een nacht laten weken in een heet afwassopje, Biotex of in schoonmaakazijn en daarna met Brillo bewerken. U kunt de pitten ook 24 uur in groene zeep weken en daarna Brillo of een soortgelijk middel gebruiken. U kunt vuile branders ook enige tijd zonder pan op klein vuur laten branden.

Andere methoden: Leg de ringen in een pan met water. Voeg hier natriumbicarbonaat (zuiveringszout) aan toe. Dat is te koop bij de apotheek en de betere drogist. Je kunt ook een paar zakjes bakpoeder gebruiken, want dat bevat eveneens natriumbicarbonaat. Breng het water aan de kook. Zet het gas lager en laat de ringen een paar uur in de pan ‘sudderen’. Schuur de ringen af met een Brillo sponsje.

U kunt de gaspitten in een stevige plastic zak doen en deze vullen met een oplossing van water met veel ammonia en een nacht laten staan. Daarna in een sopje afwassen. Een nacht in de cola zetten, helpt ook en daarna het losse vuil verwijderen. Of insmeren met Sunlight zeep.

Leg op de branders een passende deksel van een jampot. Haal het deksel er alleen af wanneer je díe pit gaat gebruiken. De andere drie blijven schoon omdat ze de hete spatten opvangen en veel makkelijker afwasbaar zijn dan de branders. Dat scheelt echt een hoop werk. Je kunt de ongebruikte pitten ook afdekken met aluminiumfolie. Er zijn ook professionele afdekkers te koop. Zoals een kookplaatbeschermer van gehard staal. Je kunt er van alles op snijden en de beschermers kunnen ook op ongebruikte branders worden geplaatst. Onder andere te koop bij verzendhuis Temps L.


GEËMAILLEERDE PANNEN:

Zeer vuile, geëmailleerde pannen laten weken of uitkoken met sodawater. Verkleuringen in geëmailleerde pannen kunnen verdwijnen door ze te koken met water en daar een scheut bleekwater aan toe te voegen.


GELAMINEERDE BANKBILJETTEN:

Gelamineerde bankbiljetten krijg je ongeschonden uit het plastic door ze circa twintig seconden in de magnetron te leggen. Dan kun je ze zo van elkaar halen.


GELATINEVLEKKEN:

Gelatinevlekken spoelen in lauw water.


GEPOLITOERD / GEPOLIJST HOUT:

Gepolitoerd hout krijgt een glans als u het inwrijft met een warme stofdoek. Het opknappen van gepolijst (gepolitoerd) of gelakt hout gaat heel goed met GT 47 Scratch remover. Het wordt eigenlijk gebruikt om autokrassen te verwijderen. Wel altijd eerst op een klein hoekje uitproberen.


GEURTJES VERWIJDEREN:

De remedie tegen geurtjes is volgens diverse mensen huishoudsoda. Met een sopje van drie delen water en één deel soda kan een muf huis worden ‘ontlucht’. U kunt ook altijd een bakje met water en een stuk soda op de vensterbank zetten.
Een stinkende kast of koffers afnemen met zo’n sopje.


GEVELUITSLAG:

Geveluitslag: Over witte uitslag (cementsluier) bestaan heel veel Broodje Aapverhalen. Er zijn mensen, ook experts, die menen dat deze geveluitslag veroorzaakt wordt door zoutpekelzuur of salpeteruitslag. De witte uitslag (cementsluier) op metselwerk is in de meeste gevallen calciumcarbonaat of wel niet afgebonden kalk, dat door het te veel aan water in het werk mee naar buiten wordt gebracht. Vaak gebeurt dat als metselaars bij regenachtig weer voegen. Als de muren vervolgens snel drogen, krijg je witte uitslag. Ook kan deze uitslag worden veroorzaakt doordat via vervuild rivierwater de klei en dus de steensoorten zijn aangetast met ongewenste chemische stoffen.

Vroeger werd zoutzuur gebruikt om de stenen schoon te maken, maar dat wordt tegenwoordig sterk afgeraden. Het kan zelfs leiden tot onherstelbare verkleuringen en het kapotvriezen van gevels.

Andere middelen zoals suikerwater en zelfs appelsap worden ook afgewezen ofschoon heel wat lezers menen dat het uitstekend helpt.

Het beste is een product op basis van sulfaminezuur. Koop dat bij de vakhandel. Vaak vindt u dat onder de naam metselwerkuitslagverwijderaar.


GIETIJZEREN PANNEN:

Vieze gietijzeren pannen bij voorkeur niet met poetsmiddelen bewerken, maar na gebruik met keukenpapier afvegen en eventueel licht invetten. Bij erge vervuiling afwassen met heel heet water.


GLANSVERF:

Glansverf op kleding verwijderen met een oude schone lap. Doe daar wat terpentine op en smeer dit aan de binnenzijde van de kleding.


GLASRUBBERS:

Soms gebeurt het dat de glasrubbers van de kozijnen een beetje uit de hoek schuiven. U kunt deze rubbers vaak gewoon weer terug de hoek inschuiven, desnoods heel voorzichtig met een niet te scherpe schroevendraaier.


GLAZEN:

Glazen schoonmaken: Voeg wat bakpoeder aan koud water toe en dompel daar de glazen in. Laat de glazen gewoon opdrogen. Het glas gaat glanzen.
Vuile bierglazen niet met afwasmiddel schoonmaken, maar met heet water spoelen. Doe één tablet Sun machineafwas in een emmer met tien liter heet water en spoel uw glazen.
Een karaf of vaas met een nauwe hals kunt u schoonmaken door er een handje rijst en twee kopjes afwassop in te stoppen en voorzichtig te schudden.
Lippenstiftvlekken op glazen verwijderen met vochtig keukenpapier en wat zout.
De verschrikkelijke prijsplakkertjes op glazen verwijderen met wasbenzine of terpentine. Als dat niet helpt, kunt u er contactspray op spuiten en de lijm wegwrijven. Een scherpe nagel helpt natuurlijk ook.

Glas wordt minder breekbaar als u het nieuwe glasservies in een grote pan met water stopt en daar wat zout aan toevoegt. Het water aan de kook brengen en het vuur na een halfuur uitzetten. Het water laten afkoelen. Als het water en het glas koud zijn, het glaswerk eruit halen.

Fijne krasjes in glazen kunt u wegwrijven met koperpoets. Glazen uit de vaatwasser nawrijven met een microvezeldoekje of wonderdoekje). U krijgt dan een superglans.


GLITTERS:

Glitters op een T-shirt blijven behouden door het shirt voor het dragen, binnenste buiten te keren en aan de binnenkant te strijken. Hierdoor blijven de glitters plakken. Elke keer na het dragen het shirt eerst binnenste buiten wassen en als het droog is weer binnenste buiten strijken. De glitters blijven ook vastzitten door het shirt in te spuiten met haarlak.


GOUDEN SIERADEN:

Gouden sieraden worden glanzend schoon als u ze wast in heet water met een gewoon afwasmiddel. U kunt ze ook poetsen met sigarenas.


GRAFFITI:

Graffiti kan niet worden voorkomen. Als u een anti-graffiticoating koopt (bijvoorbeeld van HG) dan kan de graffiti naderhand gemakkelijker worden verwijderd met graffitiremover. Is niet goedkoop.


GRANIET:

Het echte graniet is een hoogwaardig natuurproduct. Het is gesteente dat uit diepe aardlagen is ontstaan en door erosie als het ware door de eeuwen heen omhoog wordt gedrukt en aan de oppervlakte komt. Daar wordt graniet in blokken van circa 30 ton uit het rotsmassief gehakt en in de steenhouwerij gezaagd tot 2 of 3 centimeter dikke platen met een maximale lengte van 2,40 bij 1,20 meter. De platen worden gepolijst totdat ze het gewenste, glanzende oppervlak hebben. Omdat het een natuurproduct is, zijn er altijd kleurafwijkingen.

Het beste graniet met een goede, gesloten structuur is zeer prijzig, maar wel fantastisch mooi. Als u netjes bent, is het onverslijtbaar. Kijkt u niet zo nauw, dan raad ik een keukenblad van composiet aan (geperst afvalgraniet). Dat is dus geen graniet. Belgisch hardsteen (het wordt meestal helemaal niet in Belgie gedolven) is dat ook niet.
Dat geldt evenzeer voor marmer. Een marmeren aanrechtblad moet u nooit kopen, tenzij u netter bent dan de schoonste keukenprinses. Een (oud) aanrechtblad van cement, beton en kiezelstenen en ter plekke gepolijst, is ook geen graniet. Het echte graniet is zeer hard en daardoor kras- en stootvast, maar ook enigszins poreus waardoor er vlekken in kunnen komen.

Daarom moet u uw nieuwe granieten aanrechtblad eerst impregneren om als het ware de poriën te dichten. Het is overigens verstandig deze beschermlaag minstens een paar keer per jaar aan te brengen. Dat is een fluitje van een cent. Er zijn diverse merken granietpolish zoals HG top protector.

Bij normaal gebruik hoeft u graniet alleen maar met een vochtige doek, al dan niet met een beetje allesreiniger of een ph-neutraal afwasmiddel schoon te maken. Dus geen vloeibaar schuurmiddel en/of een schuursponsje.

Ofschoon graniet duurzaam is, moet u nooit met een mes op graniet snijden. Koop een goede, houten snijplank. Ook geen hete pannen op het werkblad zetten. Ondanks al uw goede voorzorgsmaatregelen heeft graniet en alle andere natuursteen een hekel aan vloeistoffen, in het bijzonder rode wijn, citroensap, kerrie en bietensap, maar ook natte theezakjes.

Als u morst, gelijk schoonmaken. Ook moet u niet, zoals een kennis deed, een kwast met resten verfafbijt onder de kraan spoelen. De spetters afbijt kwamen op het graniet en werden niet weggeveegd.

Waterplekken verdwijnen overigens vanzelf door verdamping. Speciale aandacht voor het droogmaken rondom de kranen. Dit in verband met eventuele kalkvlekken. U kunt een probleem krijgen als u agressieve vlekken niet meteen verwijdert. Dat geldt voor de meeste keukenbladen. U zult dan een speciale lekverwijderaar moeten kopen (als u weet wat voor vlek het is) en dan nog moet u voorzichtig zijn.
Is uw granieten aanrechtblad zeer smerig dan zou oppoetsen met staalwol kunnen helpen (eerst aan de keukendeskundige vragen). Als graniet vol met vlekken zit (dan denk ik vooral aan een granieten vloer), geldt slechts de volgende oplossing: een vakman moet het graniet kristalliseren of polijsten, maar dan is de vloer weer als nieuw. Want uiteindelijk blijft graniet onverslijtbaar.


GRANITOVLOER:

Vlekken op granitovloer: Granito is niet hetzelfde als graniet. Granito is wel hetzelfde als terrazzo. Het materiaal bestaat uit gebroken natuursteen, marmer of zandsteenkorrels.

Regelmatige behandeling met een dun laagje blanke was volstaat. Let op met azijn, citroen en andere zure producten zoals wijn. Net als op marmer hebben zure stoffen een bijtende werking waardoor er doffe en ruwe plekken ontstaan. Dit kan verholpen worden door licht schuren en een dun laagje was. Geen agressieve schoonmaakmiddelen gebruiken.

Een uitgeslagen granitovloer kan grondig worden schoongemaakt door de vloer eerst te reinigen en daarna te behandelen met vloerglansreiniger van bijvoorbeeld het merk Schlecker. Dit product conserveert de vloer met een glashelder zijdeglanslaagje en geeft een prima resultaat.


GRASVLEKKEN:

Grasvlekken in kleding goed weken in water en wasmiddel of Sunlightzeep. Hardnekkige vlekken verwijderen met alcohol of spiritus. Lastige grasvlekken kun je ook behandelen met een cocktail van alcohol (twee delen), ammonia (één deel) en warm water (drie delen). Dep de vlek weg met absorberend papier. Als dit niet werkt, dan zuivere alcohol en ammonia gebruiken.


GROENE AANSLAG IN PLASTIC SLANG:

Groene aanslag in plastic slang: In tal van caravans wordt het water via een jerrycan afgetapt. Dit gaat dan via een slang met een pompje naar de kraantjes. De doorzichtige plastic slang zit om de zoveel tijd vol met groene aanslag. Dit is het beste op te lossen door voor aanvang van het seizoen de tank met warm water te vullen en een paar tabletten Steradent of een andere kunstgebitreiniger er aan toe te voegen. Dan doorpompen en een dag, of enkele dagen laten staan. Daarna goed naspoelen.

Anderen doen hetzelfde maar maken de leiding los en spoelen die door met lauw water met daarin de opgeloste Steradentjes. Veel mensen gebruiken zelfs drie tot tien tabletten.
Enkele andere mensen gaan iets anders te werk: verwijder de slang. Vouw een uiteinde dicht, verkruimel een vaatwasmachineblokje. Doe deze in de slang. Vul de slang met warm water. Vouw de andere zijde toe. Schud de slang totdat de klontjes zijn opgelost. Daarna de slang een dag weg leggen en af en toe schudden. Vervolgens goed doorspoelen.
Er is overigens ook speciale reinigingsvloeistof te koop bij de caravanhandel maar die is veel duurder. De kunstgebitreinigers zijn om de zoveel tijd in de aanbieding bij Aldi en Lidl maar ook bij Action en De Prijsmepper.


GROENE AANSLAG OP BETONNEN BEELDEN:

Groene aanslag op betonnen beelden schoonmaken met groene aanslagreiniger van HG. Een halve liter op tien liter water gebruiken. Andere producten: Halamid of groene aanslagreiniger van Benecura.

Het verwijderen van groene aanslag met een hogedrukspuit wordt afgeraden omdat het beton kan beschadigen. Zelf doe ik het wel, en het beton is nooit beschadigd.


GROENE AANSLAG OP TEGELS EN MUREN:

Groene aanslag op muren en terrastegels verwijderen met een scheutje afwasmiddel in een emmer water. Daarmee de aanslag eraf boenen. U kunt de aanslag op terrastegels ook verwijderen met Biotex Groen handwasmiddel. Dit droog uitstrooien en een paar dagen laten inwerken. Daarna de rest van het werk door de regen laten doen of met behulp van een paar gieters water.

Voor bloempotten een papje maken van Biotex en water. U kunt de groene aanslag ook behandelen met heet sodawater of lauw water met een flinke scheut bleekwater. Door het gebruik van soda of chloor (niet samen, dat is gevaarlijk) komt de groene aanslag minder gauw terug. Wel met handschoenen werken, vanwege het uitdrogen of aantasten van de huid.

Groene aanslag kunt u voorkomen door het water waarin de aardappelen zijn gekookt regelmatig over uw terras te gieten.
Heel veel lezers verwijderen de groene aanslag ook met water en een flinke scheut azijn, of met onverdunde azijn. Er zijn producten zoals Biomos die alle soorten mos- en andere groene aanslag op bronzen beelden, dakkoepels, grafstenen, kassen, monumenten, muren, serres enzovoort verwijderen. Het is biologisch afbreekbaar.
Er zijn ook mensen die strooizout tegen alg en onkruid gebruiken, maar dat zout moet je natuurlijk wel hebben.

Een heel bijzondere methode werkt als volgt: koop een literfles formaline en doe de oplossing samen met vijf liter water in een rugspuit. Laten intrekken en na veertien dagen is de groene aanslag verdwenen. Ook de dakpannen kunnen worden bespoten.


GUMMETJE:

Een hard geworden gummetje aan de onderkant van het tafelblad stevig heen en weer wrijven. Of de gum opruwen met grof schuurpapier of langs een stenen muurtje. U kunt ook een beetje glycerine in een eierdopje doen en het gummetje daarin een uur laten weken, afdrogen en hij is weer zacht.