Deze week een eigen recept met witlof, normaal is het gebruikelijk om dit met ham en kaas te doen, ik heb er een eigen draai aangegeven, lekker makkelijk met de komende pinksterdagen :


WITLOFSCHOTEL



Ingredienten voor 4 personen:


aardappelschijfjes

4 stronkjes witlof (klein)

1 pond gehakt

champignons, vers of uit blik

ananasstukjes

kaasplakken

boter om in te vetten

paneermeel




Bereiding :

Bak in een koekepan de gehakt rul en voeg daar de champignons bij. Als u verse neemt, dan even de champignons in schijfjes snijden.

Ondertussen maak je de witlof schoon, dus het hart eruit snijden en de buitenste blaadjes eraf halen.
Deze daarna even blancheren, zodat ze net gekookt hebben.

Als u aardappelschijfjes kant en klaar gekocht hebt hoeft u niets te doen.
Heeft u echter ongeschilde aardappelen, dan even schillen en in schijfjes snijden en ze net als de witlof even laten koken.

Vet een ruime ovenschaal in met boter.

Als de gehakt, de aardappelschijfjes en de witlof klaar is, gaat u laagjes maken

De eerste laag is een laag aardappelschijfjes, let op niet allemaal gebruiken, daarna komt een laagje gehakt, dan een laag ananasstukjes, het mogen ook schijven zijn, maar dat snijdt bij het serveren wat lastiger,
dan de witlof en een laag kaasplakken, bv met de kaasschaaf, je kunt ook geraspte kaas gebruiken, maar dat is smaakgevoelig.
Als laatste weer een laagje aardappels, nu bestrooi je het geheel met paneermeel en uiteindelijk leg je daar klontjes boter op of je spuit wat vloeibare boter erop.

Dit geheel gaat een goed half uur in de oven.
De schotel is gaar als de kaas gesmolten is.

Het lijkt een heel karwei, maar dat is niet zo, binnen drie kwartier heeft u een heerlijke maaltijd op tafel staan.


Mocht u ook een leuk recept weten dat typisch Achterhoeks is of waar een verhaal bij zit, of u weet een variatie op deze dit recept, schrijf of mail ons via de bekende weg zie voorblad Marzine.