Deze pagina is vernieuwd op 15 september 2007
DE AOLE SCHOLE

Deze week hebben we een interview met meneer Markink, hij is voorzitter van stichting Oud Noordijks Historische Vereniging.
Wat doet de stichting in Noordijk?

Onze stichting heeft een klein museum, de Oale Schole en daarin hebben we regelmatig wisselende exposities.
Wat wordt er momenteel ge-exposeert?

Op dit moment hebben we een klederdrachtenexpositie, deze verzameling klederdrachten komt voornamelijk van mevrouw Willemien Kolthof, aangevuld met objekten van andere Noordijkers


Hoe lang duurt deze expositie?

U kunt deze expositie nog bekijken tot 13 november ( noot van mij, dit is niet meer actiueel, voor actuele exposities, zie het Journaal).Kunt u iets vertellen over de geschiedenis van dit museum? <1975 was het laatste schooljaar van de openbare basisschool in dit pand. men ging daarna naar nieuwbouw.Het pand werd toen gebruikt als sporthal, vergaderzaal en kinderaktiviteiten centrum.

Daarna werd ook daar nieuwbouw voor gevonden nl het Haarhuis. Deze is gebouwd door 1000 Noordijkse vrijwilligers.

Toendertijd was er een vereniging Noordijks Historische Vereniging en die wilde de school behouden. Zij vroegen bij verschillende instanties subsidie aan en het lukte. Het pand is geheel gerenoveert en aan de moderne tijd aangepast.

Nu heeft de Historische Vereniging een permanente expositie achterin de school en de Oudnoordijkse vereniging heeft het voorste gedeelte van de school


Hoevaak heeft u een expositie?

Ons streven is om 6 keer per jaar een expositie te organiseren. We hebben nu dan de klederdrachten, in december willen we iets aan de advents- en kersttijd doen, wat weten we nog niet helemaal. Maar we zullen u op de hoogte houden , zodat u het op de site kunt meedelen. Ook hebben we ieder jaar een paasaktiviteit

2005 wordt een bijzonder jaar. We hebben afgelopen zaterdag op authentieke wijze rogge gezaaid en dat loopt als een rode draad door het hele jaar heen, ook daar verwijzen we naar onze agenda tzt.

een ander bijzonder feit is dat het 60 jaar geleden is dat Noordijk bevrijd is en ook daar besteden we aandacht aan, specifiek de geschiedenis van Noordijk.

Heeft u naast het exposeren nog meer activiteiten?

Ja we hebben oa zaterdag 20 november as. het zgn Vetpriezen. Mensen kunnen dan de hele dag zien hoe er vroeger geslacht werd van de varkens op de ladders tot het eindprodukt. Natuurlijk wordt het vlees geslacht in het slachthuis. Een ambachtelijke plaatselijke slager, die vroeger ook slachter is geweest zal deze dag verzorgen. men kan veel zien en proeven.

zo is er bv de bekende schrõmkes of schrõfkes of kaantjes voor de pannenkoek.


Hoeveel entreegeld betalen de bezoekers?

De entree is gratis, een vrije gift wordt op prijs gesteld. Ook kan men koffie , thee en koek nuttigen voor €0,75


Waar kunnen mensen terecht voor informatie?

Inlichtingen kan men verkrijgen via tel.nummer. 0545-293697, stichting Oale Schole


Zijn we nog iets vergeten wat u graag kwijt wilt?

Ja onze stichting bestaat uit 9 bestuursleden en vele vrijwilligers, zonder hen zou onze stichting en de Oale Schole niet kunnen functioneren.