De verhalen die hier gestaan hebben kunt u terug vinden in ons

archief


Deze week is onze gast:

Het oorlogs en verzetsmuseum.


Deze week kunnen we u alsnog het interview met het verzertsmuseum in Aalten presenteren
Waar, wanneer en hoe laat is het museum geopend?

Het museum staat in Aalten, het adres is Markt 12.


Wie zit er achter het museum?

Museum "Markt 12" is 1 van de 3 musea van de vereniging Aaltense Musea. Het werd mede mogelijk gemaakt door een euregiosubsidie en is daarom ook tweetalig Nederlands-Duits.


Wat is het doel van uw museum?

Markt 12 heeft als hoofddoel, jongeren te wijzen op het maken van keuzes in hun leven. De keuzes die mensen in de oorlog maakten hadden gevolgen voor de rest van hun leven en ook invloed op het leven van anderen. Vandaag is dat niet anders. We kunnen leren van de keuzes die in de oorlog werden gemaakt in onze tijd van vrede.


Wat wordt er zoal tentoongesteld?

Markt 12 ziet er uit als een woonhuis uit de oorlog, met onderduikers op zolder en de Duitsers in de grote woonkamer. Via de modernste technieken kun je je een beeld vormen van het leven van verschillende mensen in die tijd. In lades ligt allerlei informatie en ieder knopje mag worden ingedrukt. Het is een ontdekkingstocht met een link naar het heden.


Waarom juist dit museum?

Aalten had in de Tweede Wereldoorlog 2500 onderduikers op 13000 inwoners. Dit was het grootste aantal van Nederland. Mensen namen in Aalten onderduikers in huis omdat ze vanuit hun geloof vonden dat ze dat moesten doen, maar er waren ook NSBers in Aalten. Ook was er veel gewapend verzet en omdat Aalten zo dicht bij de Duitse grens ligt was het met de vele bombardementen vaak heel onveilig. Wij willen laten zien hoe het dagelijks leven er in de oorlog uitzag.


Hoe komt u aan de artikelen, van particulieren of verzamelaars?

Van beiden, zowel particulieren als verzamelaars. Maar ook van collega musea en verschillende archieven in het land.

Zijn er ook aktiviteiten voor kinderen?

Wij hopen begin 2005 een speurtocht aan te kunnen bieden voor kinderen die met hun ouders of grootouders het museum bezoeken. Van Februari t/m april gaan we onze educatieve programma's met schoolklassen uittesten en vanaf mei zijn alle scholen welkom. De schoolprogramma's zijn tweetalig, het streven is Duitse en Nederlandse scholieren in ons museum samen te brengen.

Op welke doelgroep richt u zich?

Wij richten ons vooral op scholieren in de leeftijd van 10 t/m 18 jaar, maar iedereen is natuurlijk van harte welkom.

Vraagt u entreegeld?

Ja, zoals de meeste musea vragen wij entreegeld, alleen mensen met een museumjaarkaart en kinderen jonger dan 5 jaar hebben vrij entree. Bezoek voor meer informatie gerust onze website www.markt12.nl.

Wilt u zelf nog iets kwijt wat ik vergeten ben?

Kom eens langs en bekijk zelf of het zo allemaal klopt!